dinsdag, juli 31, 2007

maak kennis met barokorkest


Een barokorkest niks voor jongeren? Moet je dan eens kijken naar de reportage uit het archief van het Nederlandse programma "Het Klokhuis".

Klik op de link hier en de uitzending start in je Windows Media Player.

Kurt Debrouwer

maandag, juli 30, 2007

ballet: de schone slaapster

"De Schone Slaapster" is een balletklassieker en stond de voorbij seizoenen nog op het programma van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. Momenteel wordt het tevens opgevoerd in Londen door het ballet van La Scala (Italië).

Het oorspronkelijk scenario werd geschreven door Ivan Vsevolozhsky die zich baseerde op het verhaal "La Belle au bois Dormant" van Charles Perrault maar dan in de versie van de gebroeders Grimm. Hij verwerkte in de opvoering personages uit andere verhalen van Perrault zoals Roodkapje en De Gelaarsde Kat. Ivan Vsevolozhsky was directeur van de keizerlijke theaters in St.-Petersburg en in die hoedanigheid zou hij in 1888 aan Tsjaikovsky vragen om een muzikale bewerking te maken van dit balletscenario. Tsjaikovsky zegde meteen toe niettegenstaande zijn eerste muzikale bewerking van een balletopvoering, namelijk "Het Zwanenmeer" maar koel onthaald werd. Van de beroemde balletmeester uit die tijd, Marius Petipa kreeg hij een gedetailleerde lijst met instructies waaraan de muziek zou moeten voldoen. De eerste opvoering van "De Schone Slaapster" kwam er in 1890 in het Mariinsky Theater van Sint-Petersburg.

Een fragment uit deze balletopvoering met Aurélie Dupont in de hoofrol. Het betreft een stukje uit de tweede akte, opvoering in de Opéra de Paris.




Kurt Debrouwer

zondag, juli 29, 2007

dichter Hans Andreus: 30 jaar overleden

Dit jaar is het precies 30 jaar geleden dat de Nederlandse dichter Hans Andreus stierf. Velen onder jullie kennen deze dichter wellicht van het befaamde liefdesgedicht "voor een dag van morgen". Dit gedicht sierde de affiche van de Nationale gedichtendag enkele jaren terug.

Hans Andreus werd geboren op 21 februari 1926 als Johan Wilhelm van der Zant in Amsterdam. Hij debuteerde in 1951 met de dichtbundel "Muziek voor kijkdieren". Zijn werk wordt gerekend tot de experimentele dichtkunst van De ‘Vijftigers’, waartoe onder andere ook Lucebert, Bert Schierbeek en Remco Campert behoorden. Naast poëzie schreef Andreus ook proza en een groot aantal kinderboeken. Hij overleed op 9 juni 1977.

Hieronder het gedicht "De drie vliegen" uit de bundel "Kinderversjes" verschenen in 1975.

De drie vliegen

Er zaten eens drie vliegen
Om het hardst te liegen,

Buiten op een balkon,
Luierend in de zomerzon.

De eerste zei: ‘Met deze poot
Sloeg ik vijf olifanten dood.’

De tweede zei: ‘Ik vlieg zo vlug,
In ’n uurtje naar Afrika en terug.’

De derde zei: ‘Ik vlieg zo hoog,
Nog hoger dan de regenboog.’

Toen werd ’t wat kil en ’t waaide wat
De vliegen riepen: ‘Voel je dat!’

En vlogen gauw het huis weer binnen
Om daar nóg meer leugens te verzinnen.



Geschiedenis TV (Nederlandse omroep VPRO) publiceerde de reportage die door Huib de Vries omtrent de dichter gemaakt werd op zijn videokanaal. U kunt de uitzending hieronder bekijken. Het is een bijzonder tijdsdocument. Let vooral ook op de tv-camera die op een 2pk-tje gemonteerd staat en op de jonge Liesbeth List.




Kurt Debrouwer

zaterdag, juli 28, 2007

een kleine nacht(merrie)muziek

Aleksey Igudesman en Richard Hyung ki Joo werken al samen van toen ze beiden 12 waren en leerlingen van de Yehudi Menuhin School. Sterk geïnspireerd door Menuhin willen ze beiden klassieke muziek toegankelijker maken voor een breed publiek. Vele jaren later zijn ze daar een stap dichter bij gekomen met de lancering van hun show "a little nightmare music" (vrij vertaald: een kleine nachtmerrie muziek - woordspeling op Mozart's "Eine Kleine Nachtmusik"). De show werd in 2004 gelanceerd en is wereldwijd een groot succes geworden.

Meer info op: www.igudesmanandjoo.com

Hieronder een hilarisch fragment uit hun show:





Kurt Debrouwer

vrijdag, juli 27, 2007

Deense jeugdklassieker op tv


Nu zondag, 29 juli, kun je kijken naar de Deense jeugdfilm "Krummerne" (in het Nederlands: "de kruimels") naar een boek van Thöger Birkeland.

De soms onhandige maar steeds slimme Mads Crumborg, komt met een vriendje twee bankovervallers op het spoor. Tussendoor moet hij ook nog verhuizen. Ingewikkeld? Niet voor Mads!

Thöger Birkeland (1922) schreef in 1958 zijn eerste kinderboek. Hij werd ook bekend als vertaler van Dick Bruna en Richard Scarry in het Deens.

Zondag 29 juli, Nederland 3, 15.00-16.25 uur.

(bron: www.leesplein.nl)

Kurt Debrouwer

donderdag, juli 26, 2007

Villa Kakel Bont


Villa Kakel Bont is een inititiatief van de Stichting Lezen en het Focuspunt jeugdliteratuur. Het is een verzamelplek voor jongeren waar je veel informatie vindt over jeugdboeken en -auteurs. Je vindt er boekbesprekingen, interviews met auteurs en illustratoren. Je kunt er boeken opzoeken in hun bibliotheek. Een leuk nevenproject van Villa Kakelbont is hun blog waar jeugdschrijvers en illustratoren gedurende een maand een soort van online dagboek publiceren. Heel de zomer lang is dat illustratrice Gerda Dendooven. Klik hier om naar de blog te gaan.

Voor het Radio 1-programma Titaantjes maakte presentator Pat Donnez in september 2005 een aflevering waarin hij sprak met Gerda Dendooven. Hier is de link naar het bewuste Radio 1-programma.

Kurt Debrouwer

dinsdag, juli 24, 2007

categorie vreemde instrumenten: glasharmonica

De Amerikaan Benjamin Franklin, mede-oprichter van de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring en grondwet - vond in 1761 de glasharmonica uit. Het is eigenlijk een mechanische versie van 'zingende glazen', een idee van de Ier Richard Puckeridge. Bij de glasharmonica wordt een aantal glazen kommen van verschillende grootte op hun kant op een staaf op een staaf over een trog met water geplaatst. De randen van de kommen raken het water net. Met een trapper worden de kommen rondgedraaid en de randen vochtig gehouden. De vingers laten de kommen klinken.

Het bijzondere geluid van de glasharmonica, zoals het instrument inmiddels werd genoemd, was van een grote schoonheid: onstoffelijk en ijl, het leek uit het oneindige te komen om weer in eindeloosheid weg te sterven. Met zijn ongrijpbare klank liep de glasharmonica vooruit op de idealen van de Romantiek. Het is dan ook geen wonder dat het instrument al snel in Duitsland veel weerklank vond. “Van alle muzikale uitvindingen heeft die van mijnheer Franklin misschien de meeste opwinding veroorzaakt,” zei de Musikalische Almanach für Deutschland auf das Jahr 1782.

Het instrument figureerde veelvuldig in de typische Romantische verhalen waarin bevallige dames, geconfronteerd met de spookachtige akkoorden van de in het struweel op de buitenplaats verborgen glasharmonica, zuchtend behoorden te bezwijmen. Het waren echter niet enkel amateurs die de glasharmonica bespeelden, ook vooraanstaande componisten als Mozart en Beethoven raakten geïnspireerd door de etherische klank van het instrument.
Het bespelen van de glasharmonica bracht echter wel risicovolle neveneffecten met zich mee. Zowel de aanwezigheid van ononderbroken en buitengewoon hoge boventonen als ook het voortdurende contact van de gevoelige vingertoppen met de trillende glazen kommen konden ernstige zenuwstoornissen veroorzaken, waardoor veel virtuoze harmonicabespelers hun beroep vaarwel moesten zeggen.

Om dergelijke consequenties te omzeilen nam Philipp Josef Frick in 1769 proeven met kunstvingers en voerde de Italiaanse abt Mazucchi in 1779 vioolstrijkstokken in. In de jaren tachtig van de achttiende eeuw werden constructies bedacht waarbij de glasharmonica’s werden uitgerust met een klavier, maar waarmee de specifieke klank, afhankelijk van de aanraking van de kommen door vingertoppen, verloren ging.

Uiteindelijk werd de glasharmonica in beide versies, met en zonder klavier, verdreven door de goedkopere, gemakkelijker te bespelen en minder breekbare instrumenten van de nieuwe harmoniumfamilie en raakte het instrument met zijn wonderlijke klank in de vergetelheid (compilatie diverse bronnen).

U ziet hieronder "Dans van de suikerfee", een fragment uit de Notenkrakersuite van Tchaikovsky op glasharmonica bespeeld door William Zeitler.




Kurt Debrouwer

maandag, juli 23, 2007

opera voor kinderen: roomsoezen aan het dansen

Een nieuwe vakantieweek gestart vol regen en wind... Dus moeten we de kinderen extra verwennen. Guionne Leroy studeerde aan La Cambre in Brussel. In 1993 maakte hij onderstaande kortfilm op muziek van Verdi's opera "La Traviata". De kortfilm is getiteld "Noi Siamo Zingarelle" (of in het Nederlands: "Wij zijn zigeuners" en maakt deel uit van de finale van Verdi's opera).

Alle kinderen voor het scherm en genieten maar van dit knap staaltje animatiekunst.




Kurt Debrouwer

zondag, juli 22, 2007

blokfluit: onbekend is onbemind?


De blokfluit heeft onterecht een miskend imago. Het eerste beeld dat we ons voor de geest halen, is de kunststoffen blokfluit waarop we bijna allen leerden spelen op school. Er bestaan echter prachtige blokfluiten van klein tot immens groot met een ongekende klankrijkdom.

Op de foto links ziet u de grootste blokfluit ter wereld gebouwd door de Nederlandse Adriana Breukink. Op haar website vindt u een uitgebreid overzicht van blokfluiten die ze bouwt (in alle mogelijke maten...).

In België heeft het Flanders Recorder Quartet (voorheen "Vier op een Rij") veel faam in binnen- en buitenland verworven. In Nederland heeft het Loeki Stardust Ensemble veel bekendheid.




Op de website van Blokfluit & Muziek vind je zeer uitgebreid de geschiedenis van de blokfluit, info over blokfluitspelers wereldwijd, info over blokfluitmuziek en nog veel meer.

Voor wie er maar niet genoeg van kan krijgen, verwijzen we naar de online radio van blockflöte.eu waar je 24 uur op 24 naar blokfluitmuziek kunt luisteren. Klik daarvoor op de link hier.

Tot slot nog een kort videofragment waarbij je een demonstratie ziet van de grootste blokfluit die bijna reikt tot de nok van het dak in deze woning...



Kurt Debrouwer

zaterdag, juli 21, 2007

en als de kat nu eens piano zou spelen...

Enkele maanden terug was de kat Nora razend populair in de Verenigde Staten. Haar baasje is pianolerares en blijkbaar heeft Nora ook de pianomicrobe te pakken. Of men nu zo nodig ook een hele merchandising rond deze pianospelende kat moest opzetten, is een andere vraag natuurlijk en wellicht tevens een typisch Amerikaans fenomeen. Geniet toch maar van Nora, de pianospelende kat!




Kurt Debrouwer

donderdag, juli 19, 2007

van welk hout gitaren maken?

Onder deze titel stond een artikel op bewustverbruiken.org dat we hier graag overnemen:

Akoestische gitaren klinken het best als ze uit zeer oud hout, meer bepaald de Sitka-den, worden gemaakt. Deze den komt voor in Alaska en Canada. In sommige regio's geraakt de voorraad Sitka-dennen echter uitgeput.

Greenpeace en gitaarbouwers Fender, Gibson, Taylor en Martin hebben daarom de handen in elkaar geslagen en de MusicWood Coalition opgericht. Eén van de dingen die daarin worden besproken, is het hanteren van FSC-standaarden bij de kap van hout voor muziekinstrumenten.
De MusicWood Coalition moedigt boseigenaars in Alaska aan om een FSC-certificatie na te streven
Gitaarbouwers gebruiken slechts een beperkt volume aan hout maar geloven dat ze met dit initiatief een aanzet kunnen vormen voor een meer verantwoord bosbeheer in Alaska en Canada.
Meer lees je op www.musicwood.org.

Kurt Debrouwer

woensdag, juli 18, 2007

gejodel op het podium?

Het komende concertseizoen programmeert Jeugd & Muziek Waregem i.s.m. cultuurcentrum De Schakel een concert van het Zwitserse duo "Stimmhorn". Dit concert gaat door op dinsdag 4 maart 2008 in c.c. De Schakel.

Hoewel het duo Stimmhorn (Christian Zehnder en Balthasar Streiff) de jodel(stem) en alpenhoorn combineert, heeft hun performance niets van doen met kitscherige vakantieherinneringen. Het duo creëert een eigentijds en visueel universum dat de Zwitserse muziek tot één van de meest hippe van Europa maakt.... Een voorsmaakje ziet u hieronder:




Kurt Debrouwer

maandag, juli 16, 2007

het huwelijk van Figaro


Le Nozze di Figaro (of: "Het huwelijk van Figaro" in het Nederlands) is een opera van Wolfgang Amadeus Mozart in 4 bedrijven naar een libretto van Lorenzo da Ponte en gebaseerd op een blijspel van Pierre Beaumarchais. De opera is in 1786 voor het eerst opgevoerd in Wenen.

Het blijspel is wellicht rond 1778 voltooid maar werd pas voor het eerst publiekelijk opgevoerd in 1784. Het stuk is qua inhoud te situeren in het pre-revolutionaire tijdperk dat er toen in Frankrijk heerste. Napoleon zou het stuk vele jaren later zelfs als "de revolutie in actie" omschrijven.

Mozart zou aan Lorenzo Da Ponte de opdracht geven om het verhaal om te zetten in een Italiaans libretto. Over het toneelstuk (Le marriage de Figaro) en het tot stand komen van de opera kunt u een interessant stukje lezen op de website van digischool.nl. De bijdrage bevat tevens muziek en video. Nieuwsgierig? Klik dan hier om deze webpagina te bezoeken.

Kurt Debrouwer

zondag, juli 15, 2007

de zee brengt afkoeling en rust

Telkens het warm wordt, zoeken we afkoeling. Daarom vond ik onderstaande clip goed passen bij het warme weer van het afgelopen weekend. Heerlijk ontspannen bij het bekijken van orka's die sierlijk hun weg banen in de grote oceanen en met Enya als achtergrondsmuziek.




Kurt Debrouwer

zaterdag, juli 14, 2007

jazzsolo's op trompet

Jazz à Vienne is een jaarlijks jazzfestival in Frankrijk. Dit jaar ging het door van 28 juni tot 13 juli. Vienne ligt op een 30-tal kilometer van Lyon in het Franse departement Rhône-Alpes.

Uit de editie van 2004 ziet u hieronder een opname waarbij een aantal trompetvirtuozen zoals Jon Faddis, Roy Hargrove, Randy Brecker, Lew Soloff, Terence Blanchard en Terell Stafford "honeysuckle Rose" brengen. Magistraal.





Kurt Debrouwer

vrijdag, juli 13, 2007

want Vondel was goed

Hou je van poëzie? Dan moet je zeker onderstaande websites eens bezoeken:

Verzen van vroeger brengt klassieke poëzie van Nederlandse en Vlaamse dichters tot klinken, voorgedragen door de dichters zelf of door bekende acteurs. Afkomstig van opnamen, gemaakt in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Ouderwetse, gedragen voordrachten uit een tijd dat de letter o nog zuiver, rond en open klonk, en een 'rollende r' de norm was.
(bron: www.verzenvanvroeger.com)

Onder de klankfragmenten vind je o.m. het gedicht "Kinder-lyck" van Joost van den Vondel en voorgedragen door Ton Lutz. Beluister het gedicht hieronder of ga naar de website:



_______________________________________________


Een niet zo schimmige reis vol poëzie en klanken die het daglicht goed kunnen verdragen. Elke vrijdagavond tussen 20.15 uur en 21.45 uur in De Avonden op 747 AM, en in stereo via de kabel. Zo staat het omschreven op de website van "Luna Express", het poëzieprogramma van de Nederlandse omroep VPRO.

Veel lees-, luister- en ontdekplezier!

Kurt Debrouwer

donderdag, juli 12, 2007

Anne Frank : deel 2

Vorige week publiceerden we het eerste deel van de uitzending omtrent Anne Frank, een uitzending gemaakt door het Nederlandse jeugdprogramma "Het Klokhuis". Misschien bent u zelf al op zoek gegaan naar het vervolg van deze uitzending. Toch niet? Bekijk dan het videofragment hieronder:




Kurt Debrouwer

woensdag, juli 11, 2007

en dan is er ..... de fiets!


En dan is er ….de fiets.

Dat men niet noodzakelijk naar de Noordpool hoeft om even te ontsnappen aan de actuele leefatmosfeer is een hoopgevende geografische constellatie. In tijden van tijdsbesteding kan het spelen met het groter geheel, zoals de vraag : “Wie en wat ben ik?, gezien de totaliteit van ons melkwegstelsel…en van de rest”, naar een lichte vorm van zinsverbijstering leiden, onverschilligheid misschien, of verwondering om dat ene mysterie, dat hét niet zou zijn zoals hét met het denken maar enigszins mogelijk is.

De fiets dus…!

Toerisme Vlaanderen en haar kinderen de fietsnetwerken zijn twee zaken waar een mens alleen maar dankbaar om kan zijn. Bordjes, pijltjes, rechtdoor, in cirkels of kris kras over het Vlaamse land, leiden je langs groen, via aarden paadjes of kassei, nog meer groen, en méér, want er is voor elk vogeltje een ei.

Mijn tochtje laatstleden ging van start aan de kathedraal van Kruishoutem (de deuren waren helaas dicht). Na nr. 49 te hebben gelokaliseerd op het kaartje is de rest dus kinderspel, je trapt gewoon op die twee pedalen onder je voeten en houdt je ogen geopend. Natuurlijk kan u naast de pijltjes en bordjes ook andere dingen bezichtigen, zoals zwetende tegenliggers (die meestal ofwel véél trager resp. sneller reizen), lokale huizen met hun tuinarchitecturale bezienswaardigheden, een inheemse selectie van de zoo van Antwerpen, voor de gelegenheid “relatief vrij” rondlopend. Wat je ook steeds tegenkomt is iets waar u zich anders misschien niet zo van bewust bent, nl. het wolkenspel aan de hemel en geprezen zij hij/zij die zich de zon erachter kan toveren, wat soms ook écht gebeurt! Dat zijn dé momenten, die zich voor degenen die in het gelukkige bezit zijn van een kilometerteller, in een opzienbarende toename van tempo openbaren, wat dan weer ten goede komt aan het vlotter bereik van de komende taverne om winsttijd te recupereren, en na te genieten van alle wonderen der natuur.

Met wat geluk zijn er lange wegen, kale weggetjes, desolaat, is er de stilte van enkel vogels, stromende riviertjes, de wind in de takken, langs de bladeren van de bomen. Of staat er een leuk bankje ergens verscholen…dan is het tijd voor dat boek, of die pen op dat blanke blad…of dat ene kiekje..

Info: toerisme@oost-vlaanderen.be, www.toerismevlaamseardennen.be, toerisme.zwalm@oost-vlaanderen.be

Caroline Deslée

(Caroline is leerkracht dwarsfluit en notenleer en schreef ook vorige zomer reeds enkele stukjes voor Lanterfanten.)

dinsdag, juli 10, 2007

de onzichtbare tour

De weergoden waren ons gunstig gezind. Onder een zo goed als stralende hemel zijn de renners van de tour uit Waregem vertrokken. Na een reclamekaravaan van meer dan een uur zagen we de renners in.... 30 seconden voorbijrijden.

Aan zo'n evenement gaan heel wat voorbereidingen vooraf en is er veel onzichtbaar werk om alles in goede banen te leiden. Zo werd de academie vanaf 7.30 uur ingepalmd door medewerkers van het Rode Kruis, een arts en een verpleegster. De academie was voor de gelegenheid een vooruitgeschoven medische hulppost. Gelukkig waren in deze zone weinig interventies nodig. Een welgemeend dankuwel voor iedereen die deze dag achter de schermen een handje toestak. Hieronder een impressie van de medische activiteit op de academie.






Kurt Debrouwer

maandag, juli 09, 2007

tourkaravaan in zicht

We kunnen er niet naast kijken. Na de aankomst in Gent, vertrekt de tourkaravaan op dinsdag 10 juli vanuit ons eigenste Waregem. Wij bieden u enkele hulpmiddelen aan om de koers online te blijven volgen:

De laatste wielerberichten van vrtnieuws.net:




De tour live volgen via Sporza: Klik dan hier.

Kurt Debrouwer

spelenderwijs muziek verkennen


Muzic, is een Nederlandse website en draagt als ondertitel "de taal van het geluid". Het is een boeiende website voor kinderen en jongeren waarbij je op ontdekkingsreis genomen wordt doorheen de wereld van de muziek. Je kunt er alle mogelijke muziekinstrumenten leren kennen (ook met geluidsfragementen en korte animaties). Je kunt je verdiepen in de geschiedenis van de muziek of componisten of verschillende muziekstijlen of zelfs werken met het notenschrift.

Voor een bezoek aan de website klik je hier.

Kurt Debrouwer

zondag, juli 08, 2007

Sonate voor Piano K545 in Do groot - W.A. Mozart

Osvaldo Cavandoli (1920-2007) was een Italiaans ontwerper en cartoonist. Hij werd vooral bekend met zijn simpel getekende cartoonfiguur "La Linea". Oorspronkelijk is La Linea gecreëerd als mascotte in reclamefilmpjes. Vanaf de jaren '70 zouden zijn filmpjes razend populair worden en won hij diverse prijzen o.m. op het festival van de animatiefilm in Annécy.

Hieronder ziet u een animatiefilm van zijn hand op muziek van W.A. Mozart. Het betreft de Sonate voor Piano K545 in Do Groot, allegro andante. Carlo Balzaretti speelt op pianoforte.




Kurt Debrouwer

vrijdag, juli 06, 2007

tips voor een uitje

Wie dit weekend maximaal wil genieten van het voorspelde drogere en zonniger weer kan zondag bijvoorbeeld gaan gordelen in Waregem of naar het straattheaterfestival in Menen.

De Waregemse Gordel is aan de 6e editie toe en alle info vind je via de link hier.

In Menen is het straattheaterfestival aan zijn 20e editie toe. Ter gelegenheid daarvan brengen ze o.m. een selectie van de beste acts uit de voorbije edities aangevuld met nieuwe acts. Het hoogtepunt is altijd 's avonds met de nocturne waarbij magische spektakels de bezoekers in vervoering brengen. Het festival is voor kinderen verrassend en bevreemdend. Het is alsof in de vele acts sprookjes en andere verhalen tot leven komen. Voor mij is het altijd een uitstekende gelegenheid om nog eens in mijn geboortestad rond te slenteren.

Eén van de groepen die meewerkt aan de nocturne is "La Cité des Augustes". Zij brengen het spektakel "les astrobulles". Een kort videofragment vindt u op hun website.

Wat u ook doet, geniet van het weekend.

Kurt Debrouwer

donderdag, juli 05, 2007

Anne Frank

Om de twee jaar trekken we met leerlingen uit de hogere graad Woord van de academie naar Amsterdam. Daarbij staat telkens een bezoek aan het Anne Frank huis op het programma. Ook dit jaar trokken we er naartoe. Het is altijd een bezoek dat in je kleren blijft hangen. Iedereen komt verstild naar buiten en dan denk je: dat nooit meer!

Het Nederlandse jeugdprogramma "Het Klokhuis" maakte een tweedelige reportage over Anne Frank waarvan we vandaag Deel 1 aanbieden.




Kurt Debrouwer

woensdag, juli 04, 2007

Als je begrijpt wat ik bedoel



Dit citaat moet bij een aantal mensen toch een belletje doen rinkelen. Het komt inderdaad uit de mond van heer Bommel, stripfiguur met als geestelijke vader Marten Toonder. Heer Bommel is de bewoner van het slot Bommelstein in de buurt van het stadje Rommeldam. Hij rijdt in een bescheiden auto (de Oude Schicht) en gaat meestal gekleed in een geruite jas. Aangezien een "heer van stand" een "teer gestel" heeft, zorgt Joost, zijn onvolprezen bediende, voor alle dagelijkse beslommeringen. Geld speelt geen rol voor deze heer van stand en een "eenvoudige doch voedzame maaltijd" is op Slot Bommelstein gegarandeerd. Bommel is daarbij erg naief en laat zich altijd van alles aanpraten, waarop Tom Poes hem er weer uit moet redden (uit Wikipedia: Olivier B. Bommel).

De Nederlandse omroep NPS is in februari 2007 gestart met een serie hoorspelen over Ollie B. Bommel. De serie zal uiteindelijk 440 afleveringen van een kwartier tellen en wordt in een tijdspanne van 2 jaar uitgezonden. Je kunt de afleveringen online beluisteren of als podcast downloaden en dan via je mp3-speler beluisteren. Klik hier om naar de Bommel website van de NPS te gaan.

Ontdek kleurrijke figuren zoals Wammes Waggel, Commissaris Bulle Bas, Burgemeester Dickerdack, artiest Terpen Tijn, Kapitein Wal Rus, Juffrouw Doddel, Pee Pastinakel en nog vele anderen.

Een absolute aanrader voor iedereen van 8 tot 80...

Kurt Debrouwer

dinsdag, juli 03, 2007

concerto voor claxons

Met open mond sta je te kijken naar het muzikaal talent van deze Franse artiest die bekende klassieke muziek speelt op claxons bevestigd aan zijn lichaam. Een aangename verpozing voor een druilerige dag als vandaag.

maandag, juli 02, 2007

Lage Landen of Lege Landen?

Alexis de Roode is Nederlands dichter (°1970, Hulst) en werd in 2006 genomineerd voor de C. Buddingh- prijs voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut.

Luister naar het gedicht "De Lege Landen" dat hij zelf voorleest:



Bellissima maakte in opdracht van de Stichting Poetry International een portret van de dichter. Dat vindt u hieronder:




src="http://www.bellissima.net/flash/flv_player.swf?autoStart=false&volume=true&file=http://video.bellissima.net/4340.flv">



Kurt Debrouwer

zondag, juli 01, 2007

van hardrock naar klassieke muziek

Ralph Rousseau Meulenbroeks begon zijn muzikale carrière als gitarist in een hardrockband. Toen ontdekte hij de schoonheid van de viola da gamba...

U ziet een fragment van de Avro opgenomen n.a.v. Festival Classique, een muziekfestival dat recent plaatsvond in Den Haag.



Kurt Debrouwer

Get Free Shots from Snap.com