vrijdag, augustus 31, 2007

afscheid van de zomer

Twee maanden lang heeft de zomerblog van de academie u opnieuw door de zomer gesleurd. Straks gaan de schoolpoorten terug open en maken we plaats voor andere creatieve projecten.

Voor deze laatste bijdrage koos ik een stukje percussie door de virtuozen van de groep "juxtapercussion". Zij maken muziek met alles dat zij in handen krijgen....

Geniet niet alleen van deze aanstekelijke drumritmes maar ook van het laatste weekend voor de schoolstart!




Kurt Debrouwer

donderdag, augustus 30, 2007

muziekpaniek!


Muziekpaniek is de kindersite van het Festival van Vlaanderen en Musica. Het is een bijzonder aantrekkelijke en interactieve website op maat van kinderen. Conclusie: zeker het verkennen waard. Klik hier om naar de website te gaan.

Hieronder ziet u trouwens het promofilmpje voor "Ode Gand" op 15 september in de Gentse binnenstad en een organisatie van het Festival van Vlaanderen.




Kurt Debrouwer

woensdag, augustus 29, 2007

nieuwe schooljaar in aantocht

Inderdaad, zaterdag 1 september gaan de schoolpoorten in de academies reeds open. Veel kinderen kijken nu al uit om hun muziek-, woord- of danslessen te kunnen verder zetten. Voor wie nog niet ingeschreven is, even in herinnering brengen dat je opnieuw kunt inschrijven elke weekdag van 16 tot 19 uur en op zaterdag van 9 tot 12 uur en dit nog tot en met 15 september. Alle info op www.academiewaregem.be.

Lanterfanten voor deze zomer zit er bijna op. Vrijdag wordt de laatste bijdrage geplaatst. Voor alle leerlingen straks een fijne schoolstart en veel creativiteit!

Kurt Debrouwer

dinsdag, augustus 28, 2007

herderin op de berg Tian

Vandaag een stukje traditionele Chinese muziek waarbij u bijzonder moet letten op de instrumenten die bespeeld worden.

Vooreerst is er de erhu (zie foto links). De erhu is een knievedel met twee snaren, een lange hals en een ronde, hexagonale of octagonale klankkast van hout. De bovenkant van de klankkast is meestal bedekt met de huid van een python of andere slang. De strijkstok is gemaakt van paardenhaar op een bamboestok. Tijdens het spelen wordt de erhu ondersteund door de linkerdij van de speler en wordt hij vastgehouden met de linkerhand terwijl de rechterhand de strijkstok beweegt. Het mooie, lyrisch expressieve geluid van de erhu heeft ertoe geleid dat hij werd gebruikt als soloinstrument in kleine volks- en klassieke ensembles en in Chinese orkesten. De erhu maakt deel uit van een groep Chinese strijkinstrumenten die bekend staan onder de naam ‘huqin’, hetgeen vertaald ‘buitenlands strijkinstrument’ betekent. Dit zou betekenen dat dit type instrumenten ingevoerd werd in China en het er niet oorspronkelijk vandaan komt. Instrumenten die lijken op de erhu waren vanaf de twaalfde eeuw gangbaar in de Chinese muziek.

Het tweede instrument waar u bijzonder moet op letten is de santur (zie historische afbeelding). De santur is een ruitvormig hakkebord en beslaat drie octaven. Hij heeft een platte klankkast met 72 snaren, zo gegroepeerd dat drie snaren tegelijkertijd worden aangeslagen voor het verkrijgen van een toonhoogte. De santur wordt gemaakt van verschillende soorten hout (walnoot, rozenhout, betel, palm), afhankelijk van het gewenste geluid. De snaren worden met kleine vilthamertjes – mezrab – bespeeld. Een virtuoze santurspeler brengt lichte, haast glanzende tonen voort door het instrument met oogverblindende snelheid en precisie te bespelen. De vroegste voorgangers van de moderne santur dateren van omstreeks 1600 v.C. Het is een van de centrale instrumenten van de Iraanse muziek en wordt zowel solo als in ensemble bespeeld in de traditionele maqam.

Deze informatie haalde ik van de website van het Nederlandse Atlas Ensemble. Het Atlas Ensemble verenigt briljante musici uit China, Centraal-Azië, het Midden-Oosten en Europa. Dit unieke kamerorkest presenteert een ongehoord klankpalet van westerse en niet-westerse instrumenten. Het repertoire bestaat uit speciaal geschreven werken. Het idee voor het Atlas Ensemble is van Joël Bons, componist en artistiek leider van het Nieuw Ensemble. Klik hier om meteen naar de webpagina te gaan waar ze alle traditionele Chinese instrumenten voorstellen.

Hieronder de uitvoering van "de herderin op de berg Tian". Ik kon helaas de uitvoerders niet achterhalen.




Kurt Debrouwer

maandag, augustus 27, 2007

dichter aan huis

Twee jaar geleden werd Dichter aan Huis voor het eerst met groot succes in Gent georganiseerd. Dit najaar strijken dichters uit Vlaanderen en Nederland opnieuw een weekend neer in Gentse woonkamers. Met 20 dichters op zaterdag en 20 op zondag is Dichter aan Huis het grootste poëziefestival in Vlaanderen. In het salon van een oud herenhuis, een intiem atelier,… maakt het publiek van dichtbij kennis met steengoede dichters van dit moment.

Tom Lanoye tijdens Dichter aan Huis 2005

Praktisch
* Plaats: op verschillende locaties in Gent op 13 en 14 oktober
* Uur: 13u00-18u00
* Prijs: € 22,50 voor 1 dag / € 42,50 voor een weekend // bloemlezing en plattegrond in de prijs inbegrepen
* Info en reservatie: sieglinde.vanhaezebrouck@poeziecentrum.be of 09/225.22.25 .
Een organisatie van Stichting Dichter aan Huis (Den Haag) en het Poëziecentrum.

(via: poëziecentrum.be)

Kurt Debrouwer

vrijdag, augustus 24, 2007

harpklas doet teambuilding in Ardennen

Hieronder verslag door leerkracht Lakshmi Matthieu omtrent de trip met de leerlingen harp naar de Ardennen....

Zoals elk jaar, kreeg ik ook dit voorjaar weer een aantal vragen van leerlingen om ‘iets’ in de grote vakantie te organiseren, zodat de harp geen twee maanden ‘op stal’ komt te staan. Het idee groeide om een ‘harpweek’ of ‘harp 5daagse’ te organiseren, op een lokatie in een rustige, natuurrijke omgeving, waar we onze zinnen konden verzetten en een mooi evenwicht konden maken tussen intensief en interactief met de harp bezig zijn, en genieten van gezonde lucht, gezonde voeding en ontspanning.

Na lang zoeken, organiseren en puzzelen werd het uiteindelijk een ‘harp 3daagse’ die net een weekend overspande in een huis in Goronne, een knus en gezellig dorpje van 5 straten, enkele km voor Vielsalm.

De groep, een bonte mengeling van kinderen, volwassenen, zelfs een mama en zus die mee kwamen genieten, kon het meteen goed met elkaar vinden. Hele weekend stond niet enkel in het teken van harpklanken, individuele harplessen, groepslessen, samenspelmomenten, concertjes, knutselhoeken waar iedereen zijn creativiteit de vrije loop kon laten gaan, maar ook talloze gesprekken over ‘etisch en gezond koken’, eigen ervaringen en anekdotes, kortom, het was een weekend waar iedereen ‘rijker’ en geïnspireerd van terug is gekomen.

Er was een heuse ‘harp-quiz’, voorafgegaan door een ‘muzikaal pak’ waarin de leerlingen veel informatie konden verzamelen over de geschiedenis van de harp, de harp in andere culturen en allerlei vragen en weetjes over het instrument. We hebben een prachtige wandeling gemaakt in een wilde tuin en een bos. En de kinderen hadden in de tuin van het verblijf een hoogst interessante en leuke bezigheid: ze hielden een wedstrijd met naaktslakken die ze in het gras hadden gevonden, die ze namen hadden gegeven en stimuleerden om het eerst de glijbaan op te kruipen!

Op zondag, na de barbeque, hadden we zelfs een tienkoppig publiek van mensen uit het dorp die kwamen luisteren naar de dingen die we hadden ingeoefend en konden we dus een ‘écht concert’ geven.

Ik denk dat iedereen met een voldaan gevoel naar huis is gegaan, al vonden we dat het eigenlijk te kort was om alle dingen en ideeën uit te werken die we nog hadden. Eerste plan voor volgende zomer: geen harp weekend, maar een harp 5-daagse!!

Hieronder een leuke terugblik met enkele foto's:




Augustus 2007

Lakshmi (leerkracht Harp)

donderdag, augustus 23, 2007

Mabatobato

Mabatobato is de naam van het multiculturele evenement op zondagnamiddag 26 augustus vanaf 15 uur in het park Baron Casier. De organisatie is in handen van de stedelijke dienst voor internationale samenwerking en kadert in de Waregem Koerse feesten.

Bij aanvang worden we getrakteerd op een inleidende djembé-stoet door vzw Ten Anker in samenwerking met vzw De Kikker.

De randanimatie omvat onder meer:

Zuiders buffet: Exotische hapjes en drankjes vanuit alle continenten!

* Wereldse Info- en cultuurmarkt:
+ Voorstelling Stedenband Waregem-Gatsibo, Wereldraad en Gesubsidieerde projecten, NGO’s en andere Noord-Zuidorganisaties in Waregem, Fair Trade, Oxfam Wereldwinkel, Ik-Ben-Verkocht-campagne
+ Artisanaat: Handycrafts, Juwelen, kledij…
+ Actie tegen Zinloos Geweld

* Marokkaanse Caïdale tent:
Maghrebijnse sfeer opsnuiven met muntthee en buikdansoptreden in typische gezellige omkadering…

Daarnaast is er nog een kinderdorp met wereldcultureninitiaties.

Ook wij zijn hierop aanwezig met een infostand omtrent het gesubsidieerd project "Saaburi" in India. We verwelkomen je graag op onze stand!

Kurt Debrouwer

Building a Legend

Woensdag tot middernacht opgebleven om naar de boeiende documentaire "Building a Legend" op La Deux te kijken (programma "Quai des Belges" van Arte Belgique).

De Duitser Heinrich Engelhard Steinweg bouwde in 1836 de eerste vleugelpiano, het oermodel van de concertvleugel. De piano leidde tot de stichting van de meest befaamde dynastie van pianobouwers: Steinway & Sons. In 2006 kreeg de Vlaamse pianobouwer Chris Maene de toestemming om een replica te bouwen van de eerste vleugel. De documentaire toont hoe Maene naar New York, Duitsland en Groot-Brittannië reist om het instrument te bestuderen en het te herbouwen met de originele klank. Abdel Rahman El Bacha mocht als eerste deze replica bespelen in het Concertgebouw te Brugge.

De documentaire is als DVD te bestellen. Een aanrader voor iedereen met een passie voor de piano. Alle info daaromtrent vindt u hier.

Kurt Debrouwer

maandag, augustus 20, 2007

Koor is kool: Scala & Kolacny broers

Hoewel er momenteel meer dan 200 meisjes (16 – 26 jaar) op de ledenlijst staan van Steven en Stijn Kolacny, begon het allemaal heel kleinschalig. De eerste repetitie van Scala vond plaats op 2 april 1996, met uitgerekend 18 leden. Bedoeling was voor beide broers-pianisten, om in hun vrije tijd met “stemmen” te werken. En dan is een “koor” een ideaal experiment!

De eerste jaren kon je Scala terug vinden in het klassieke koormilieu. Het vele repeteren leidde al snel tot resultaten op klassieke koorfestivals en –wedstrijden. Zo werd Scala in eigen land “Koor van het jaar 1999-2000”, en won het meisjeskoor eervolle plaatsen op binnenlandse (Europees Muziekfestival voor de Jeugd Neerpelt) en buitenlandse festivals zoals Florilège Vocal de Tours (Fr), Hamamatsu World Youth Choir Festival (Japan), International Choral Kathaumixw Contest (Canada), International Choir Competition Budapest (Hongarije) en de International Fleishmann Trophee Competition Cork (Ierland).

Maar al snel weken beide broers af van het traditionele parcours. In zijn zoektocht naar “ander repertoire” begon Steven zelf arrangementen te maken van een aantal gekende pop- en rocksongs. Stijn repeteerde tussen het “klassieke werk” door met evenveel enthousiasme aan dit nieuwe “repertoire” en op 1 december 2002 werd dan ook de eerste CD “Scala on the Rocks” boven de doopvont gehouden. Het concept is eenvoudig maar gedurfd: transformeer een rocksong naar de klankwereld van 40 meisjesstemmen en een piano.

In de daarop volgende jaren oogsten zij al evenveel succes in de buurlanden. In maart van dit jaar lanceerden zij hun recentste CD "One-Winged Angel". Alle info omtrent de Kolacny broers en het koor Scala lees je op hun website www.kolacny.com. Hieronder hun bewerking van Eskobar's "Someone new".




(bron: kolacny.com)

Kurt Debrouwer

zondag, augustus 19, 2007

Waregems Klarinetchoir terug uit Szekszard

Het Waregems Klarinetchoir concerteerde in zusterstad Szekszard (Hongarije). Dankzij de medewerking, de ondersteuning en de vriendschapsbanden van het Waregemse stadsbestuur, de Waregemse muziekacademie en het Szekszardcomité kreeg het Waregems Klarinetchoir de kans om een wondermooie concertreis te maken in Hongarije. Van 10 tot 15 augustus waren zij te gast in de Waregemse zusterstad Szekszard. De 3 concerten in Sezkszard en Harkany werden door de Hongaarse bevolking echt gesmaakt! Daar in Szekszard is men op dit vlak niet aan zijn proefstuk toe want de Hongaarse stad heeft ook nog partnerschaps-contacten met Bietigheim-Bissingen ( Duitsland), Bezons ( Frankrijk), Tornio (Finland), Becse ( Jugoslavië), Lugos und Facsád (Roemenië) en Ravenne ( Italië).

Ook de lokale pers (TV en dagblad) publiceerde heel lovende woorden. Dirigent Peter Valck veroverde met zijn 28 enthousiaste muzikanten op professionele wijze de harten van de talrijke aanwezigen. Een zeer gevarieerd programma met muziek van Mozart, Vivaldi, Caccini, Goldsmith maar ook met werk van onze eigen Belgische componisten Bart Picquer, Norbert Goddaer, Roland Cardon, Jan Van der Roost en Piet Swertz, zorgde voor een schitterende sfeer tijdens de optredens. Dankzij deze formidabele ervaring is Het Waregems Klarinetchoir volgens de mededeling van woordvoerder Bart Kindt nog meer als vroeger gegroeid tot een hechte groep vrienden.

De Waregemse delegatie werd in Szekszard ontvangen door de (nieuwe) burgemeester, enkele leden van het stadsbestuur en de vrienden van het Waregemcomité ter plaatse. Naast de intense repetities en de concerten kregen zij de kans om de stad Pècs te bezoeken. Schitterend weer, waterpret in de thermale baden van Harkany en in het wondermooie Balatonmeer zorgden voor een welgekomen ontspannen sfeer. Een heuse traditionele Hongaarse avond aangeboden door het stadsbestuur van Szekszard, met lekkere Porkolt, Szekszardi-wijn en een dansorkest waren de kers op de taart van de verbroedering.

Moe maar voldaan keerde het gezelschap terug naar Waregem. Een mooie reis met heel wat rijke ervaringen om nooit meer te vergeten. De directeur van de Waregemse academie voor muziek, woord en dans, Dhr. Luc Dumoulin, reisde mee met het gezelschap van het klarinetchoir en het Szekzardcomité. Hij was in de wolken over de geleverde prestaties en het hoge muzikale niveau van het choir.

Het Waregems Clarinet Choir staat o.l.v. Peter Valck en brengt een aangename harmonie van muzikaliteit en virtuositeit voor elk wat wils. Het Waregemse Klarinet Choir is 3 jaar geleden ontstaan in de academie. Een 30-tal klarinettisten (leerlingen uit de hogere graad, oudleerlingen en enkele enthousiaste muzikanten uit de regio) worden sindsdien deskundig geleid door hun dirigent en leerkracht Peter Valck. Op zondag 7 mei 2006 won het Waregemse Clarinet Choir al een concours aan het Conservatorium van Gent.

(bron: bijdrage op stadsblog "Wareber" door Bernard De Langhe. Klik hier om naar de blog te gaan.)

Kurt Debrouwer

vrijdag, augustus 17, 2007

Buiten de lijntjes gekleurd


Deze tentoonstelling ging in maart 2006 van start bij de opening van de Vlaamse de Jeugdboekenweek en reisde via Bologna naar onder meer Duitsland, Nederland en Portugal. Op deze tentoonstelling is het werk te zien van een aantal Vlaamse illustratoren. Bij Lannoo verscheen het boek Buiten de lijntjes gekleurd - Uitgelezen Vlaamse illustratoren in de kijker van Marita Vermeulen, met 22 portretten van Vlaamse illustratoren. Aan de hand van concrete voorbeelden toont Marita Vermeulen wat de Vlaamse illustratoren zo bijzonder maakt en wat hun beeldtaal universeel maakt. Met aandacht voor de boeiende historische achtergrond en met een verwijzing naar kunstwerken die illustratoren als Klaas Verplancke, Carll Cneut, André Sollie en anderen inspireerden.

Hoogtepunt van de expositie in Antwerpen wordt zondag 26 augustus, tijdens de Cultuurmarkt. Dan verandert de Boerentoren in een Boekentoren, en wordt hij even het literaire hartjvan Antwerpen. Iedereen kan de tentoonstelling gratis bezoeken tijdens de openingsuren van de bank, en tijdens de Cultuurmarkt op zondag 26 augustus.

T/m 4 september. KBC-toren, Antwerpen. ma.-vr. 9.00-16.30 uur, do. 9.00-19.00 uur; zo. 26 augustus hele dag open (via leesplein.nl en fondsvoordeletteren.be).

Kurt Debrouwer

woensdag, augustus 15, 2007

Jazz Middelheim uit de startblokken


Onder een eerder dreigende hemel is in het Antwerpse Middelheimpark de 26e editie van "Jazz Middelheim" van start gegaan. De affiche bevat internationale grootheden als Ornette Coleman, Lee Konitz, Dianne Reeves en onze eigen levende legende Toots Thielemans. Daarnaast wordt ook de kaart getrokken van de Belgische jazzscène (Bert Joris, Jef Neve, Eric Legnini, Nicolas Thys, Mâäk's Spirit ft. Misha Mengelberg en Brussels Jazz Orchestra & Lee Konitz) en van crossover (Briskey Big Band, Buscemi, Dez Mona, Matthew Herbert Big Band). Tijdens de eerste dag van het festival - de Antwerpse moederdag- wordt het podium uitsluitend bezet door vrouwelijke jazzartiesten.

Voor dit festival experimenteert de VRT voor de eerste keer met een groot multimediaal luik via de website van het festival. Je kunt er foto's bekijken of zelf foto's van het festival opladen. Je kunt audiofragmenten beluisteren of naar videomateriaal uit het rijke archief van de VRT kijken. Ze zouden daarbij o.a. gebruik maken van Flickr, YouTube en del.icio.us. Ik ben alleszins benieuwd. Tot nog toe hinkte de VRT behoorlijk achter op wat bijvoorbeeld door de Nederlandse omroepen digitaal aangeboden wordt.

Kurt Debrouwer

maandag, augustus 13, 2007

swinging Bach!

In 2000 was het precies 250 jaar geleden dat Johann Sebastian Bach gestorven is. Hij is geboren in 1685 in het Duitse Eisenach en gestorven in 1750 in Leipzig. Naar aanleiding hiervan organiseerde de "Bach Archiv" een 10 dagen durend Bach Festival in Leipzig natuurlijk.

De grote finale was een openluchtconcert onder de titel "Swinging Bach" met Bobby McFerrin, het Gewandhaus Orkest, German Brass en anderen. Het Leipzigse marktplein was volgelopen voor dit slotspektakel en spektakel kregen ze zeker! Oordeel zelf met deze swingende en jazzy improvisatie van Bobby McFerrin op "Wachet auf, ruft uns die Stimme". Hij wordt daarbij begeleid door het Jacques Loussier trio met aan de piano Jacques Loussier, drums Andre Arpino en bas Benoit Dunoyer de Segonzac.





Kurt Debrouwer

zondag, augustus 12, 2007

Copying Beethoven

Er is een nieuwe film uit over Beethoven en over Anna Holz, studente aan het Weense Muziekconservatorium. Ze wordt ontboden bij meneer Schlemmer, de uitgever van Beethoven. Zijn Negende Symfonie is bijna af en Schlemmer, die zeer ziek is, heeft een kopiist nodig om de partituur af te werken. Anna aanvaardt de opdracht, ondanks de vele waarschuwingen voor het moeilijke karakter van Beethoven.

Naarmate haar werk vordert, raakt Anna steeds meer in de ban van de maestro’s inspirerende wereld. Zij ziet hun samenwerking als dé uitgelezen kans om haar talent als componist te tonen; hij vindt in haar een zielsverwant die hem zou kunnen helpen bij de afwerking van zijn laatste strijkkwartet, het hoogtepunt van zijn oeuvre (bron: cinebel.be).

Regisseur is Agnieszka Holland. Voornaamste acteurs zijn Ed Harris, Diane Kruger, Matthew Goode, Joe Anderson, Ralph Riach, Matyelok Gibbs en Angus Barnett. In West-Vlaanderen is de film voorlopig enkel te zien in Cinema Lumière te Brugge.

De (Engelstalige) trailer kunt u hieronder bekijken of u kunt naar de officiële website gaan. Klik daarvoor hier.




Met dank aan Isabel Lessens voor de tip.

zaterdag, augustus 11, 2007

schatkamers van de bib


De bibliotheek van de gemeente Rotterdam heeft een bijzonder mooie interactieve website gemaakt waarmee je belangrijke boeken uit een ver verleden leert ontdekken. Als je hier klikt, daal je af in de duistere gangen onder de grond waar deze belangrijke boeken (virtueel) bewaard worden. Momenteel kun je al 2 schatkamers bezoeken. Eén is volledig gewijd aan het leven en werken van Desiderius Erasmus, Nederlands Augustijner monnik, humanist, schrijver en filosoof (1469 - 1536). Een zeer aangename manier om meer over deze historische figuur te leren kennen.

Zijn bekendste werk is "Lof der Zotheid" uit 1540. In deze nog steeds veel gelezen klassieker stelde hij bij monde van Stultitia, de Zotheid, menselijke dwaasheden aan de kaak.

Kurt Debrouwer

donderdag, augustus 09, 2007

Een lek in het zwijgen: noise -


De 27e editie van de poëziezomer in Watou loopt nog tot 9 september. De versregel “Een lek in het zwijgen: noise -“ van de Nederlandse dichter Hans Faverey (1933-1990) is de conceptuele gedachtelijn van de Poëziezomer 2007. De tentoonstelling hanteert de versregel als metafoor voor wat binnen onze existentiële en sociale context niet gezegd kan worden maar zich toch laat horen als stilte, lawaai, innerlijk geruis…

In sommige installaties zullen stem en klank gelijke tred houden met woord en talige betekenis, in andere maken ze zich eerder los van die betekenis en volgen ze een eigenzinnig spoor. Editie 2007 zoekt naar de manier waarop hedendaagse beeldende kunst en vooral poëzie in woord en beeld interageren met de auditieve dimensie en tot andere articulaties komen.

Zo wordt de poëziezomer omschreven op de website van deze manifestatie waarvoor het concept dit jaar door Maria Haerynck uitgewerkt werd. Er is poëzie geselecteerd van o.m. Hugo Claus, Saskia de Jong, Luuk Gruwez, Rozalie Hirs, Erik Lindner, Joke van Leeuwen, Camillo Sbarbaro (Italië), Eugenio Montale (Italië), André du Bouchet (Frankrijk), Fernando Pessoa (Portugal) en Juan Manuel Roca (Columbia).

Het beeldend werk is van: Liesbeth Abbenes (1970, Nederland), John Armleder (1948, Zwitserland), Joseph Beuys (1921 – 1986, Duitsland) , Marcel Broodthaers (1924-1976, België), Nathalie Bruys (1975, Nederland), John Cage (1912-1992, V.S.), Mircea Cantor (1977, Roemenië), Giuseppi Chiari (1926, Italië), Leo Copers (1947, België), Anno Dijkstra (1970, Nederland), Jimmie Durham (1940, V.S.), Jan Fabre (1958, België), Lara Favaretto (1973, Italië), Carsten Höller (1961, Duitsland), William Kentridge (1955, Zuid Afrika), Job Koelewijn (1962, Nederland), Kris Martin (1972, België), Shirin Neshat (1957, Iran), Melik Ohanian (1969, Frankrijk), Yoko Ono (1933, Japan), Adrian Paci (1969, Albanië), Diego Perrone (1970, Italië), Kelly Schacht (1983, België), Eric Schmidt (1068, Duitsland), Ettore Spalletti (1940, Italië), Pietro Roccasalva (1970, Italië), Mungo Thomson (1969, V.S.), Filippo Tommaso Marinetti (1876, Italië) , Bill Viola (1951, V.S.), Jordan Wolfson (1980, V.S.) en La Monte Young (1935, V.S.).

Een mooi sfeerbeeld van de vorige editie en de verschillende lokaties krijg je via de amateurbeelden hieronder:




Kurt Debrouwer

woensdag, augustus 08, 2007

Mozart als mascotte voor klassieke muziek


De website studio-mozart.com heeft wel een bijzondere opzet. Weinig jonge mensen zijn vertrouwd met klassieke muziek in het algemeen en met de werken van Mozart in het bijzonder. Nochtans zijn velen, eens ze in contact komen met klassieke muziek enthousiast te maken om hierover meer te weten te komen. Jonge mensen vertrouwd leren maken met klassieke muziek door middel van het leven en het werk van Wolfgang Amadé Mozart, de meest geniale vertegenwoordiger van de klassieke periode is dan ook het uitgangspunt van de samenstellers van deze website.

Bij de meeste pagina's in 'Biografie', 'Composities' en 'Muziekgids' wordt muziek afgespeeld. Onderaan links vind je dan een klein paneeltje waarin je meer informatie over de afgespeelde muziek verneemt. Je kunt de muziek ook steeds uitschakelen, of een ander fragment kiezen.

De informatie op deze site is afkomstig van auteurs uit Portugal, België, Engeland en de V.S.A. In de toekomst hopen de auteurs nog meer bijdragen te kunnen aanbieden. Op die manier hopen ze de meest complete Mozart site en de leukste klassieke muziek site te maken!

Zeer interactief, mooi vormgegeven. Kortom, een aanrader!

Kurt Debrouwer

maandag, augustus 06, 2007

Precies 160: gedicht per sms

Precies160 is de site van de Nederlandse geschiedeniswetenschapper en 160-dichter Sofie Cerutti, die de 160 'uitvond'. Het is een nieuwe dichtvorm, gebaseerd op het sms-formaat, bestaande uit exact 160 tekens inclusief spaties.

De 160 is een poging traditionele literaire middelen binnen een nieuwe vorm in te zetten, en twee ogenschijnlijk tegengestelde werelden te verenigen: die van sms (snel, slordig, recent, massaal gebruikt) en poëzie (langzaam, zorgvuldig, met tradities omgeven). Iedereen kan na gratis registratie 160's insturen op het speciaal daarvoor geprogrammeerde gsm-scherm. Elke dag wordt een 'goede inzender' bekroond met publicatie op de voorpagina van de site en in de Nederlandse krant 'nrc.next'. Dat gedicht komt nadien in de Inbox van de site tussen de 160's van Grote Dichters en andere goede inzenders. Je kunt jezelf als dichter profileren en ook reageren op het dichtwerk van anderen. Sofie Cerutti organiseert regelmatig wedstrijden en houdt je via de site op de hoogte met nieuws
(bron: klascement.be).

Een interview met Sofie Cerutti kun je bekijken op de website van Lezen.TV. Klik daarvoor op de link hier.

Kun jij een gedicht van 160 tekens bedenken? Stuur het ons door naar: lanterfanten at academiewaregem punt be (om spam te vermijden, schreven wij dit fonetisch...).

Kurt Debrouwer

zondag, augustus 05, 2007

Die Fledermaus

Een luchtige bijdrage voor deze zondag met de ouverture van Johann Strauss jr.'s "Die Fledermaus" ("de vleermuis" in het Nederlands) uitgevoerd door de Wiener Philarmoniker. Dirigent is Carlos Kleiber.





Kurt Debrouwer

zaterdag, augustus 04, 2007

Esperanzah!


De abdij van Leffe in Floreffe is nog tot en met maandag het decor voor het 5e wereldmuziek festival Esperanzah! Floreffe ligt tussen Charleroi en Namen en verwelkomt dit weekend duizenden festivalgangers. De organisatoren koppelen hun festival telkens aan een thema voor het goede doel. Dit behoort tot de opzet van het festival. Dit jaar is het centrale thema het streven naar zelfstandige voedselvoorziening voor de ontwikkelingslanden. Hieronder ziet u de promoclip van de franstalige omroep RTBf.





met dank aan Isabel Lessens voor de tip

donderdag, augustus 02, 2007

reisverslag: ontdek het mooie Kreta

Pat Mechele, leerkracht Woord aan de academie, verbleef 10 dagen lang op het Griekse eiland Kreta. Hieronder vind je haar reisverslag...

Lang leve de last minute tickets!

De keuze of het nu een reis zou worden, deze zomer of niet, was na weken van (lichte) vormen van zondvloed, snel gemaakt. Toen was het nog maar de vraag: waarheen ? Turkije was dit jaar eens geen optie en terug ging mijn hart naar het mooie Toscane. Doch, na jaren met het vliegtuig de kilometers te hebben afgelegd zag ik er als een berg tegenop om met de wagen te reizen.

Twee dagen voor het vertrek keek ik toch nog even op internet of het mogelijk zou zijn om een goedkoop ticket te vinden en dan te combineren met ginder een auto huren. Zo kwam ik, na omzwervingen, op de site van een touroperator. Het was woensdagnacht (net terug thuis van de Gentse feesten) en ik ontdek de “Dolle donderdagen”. Aan heel goedkope prijzen vliegen tickets de deur uit. Voor een prikje naar Kreta…. en wat een geluk, 10 dagen later kan ik terug keren voor hetzelfde lage tarief. De keuze was snel gemaakt. Chania, here we come!

Vrijdagmorgen gepakt en gezakt de deur uit en s’ avonds zaten we op Kreta. Als dat niet snel ging. Eindelijk voelde ik terug de zomerse temperaturen en, als zonneaanbidster, had ik er meer dan nood aan. Deze straffe madame had natuurlijk ook een auto gehuurd die al klaarstond aan de luchthaven. Fijn zo, het is nacht, je kent het land niet, je weet amper waar je naartoe moet rijden, maar deze ging toch maar lekker met de auto. En wat dacht je, natuurlijk heb ik het gevonden. Recht naar het hotel, dat ik eveneens geboekt had via Internet.

En dan Kreta zelf:
Wat een mooi eiland. OK, ik heb er maar een deeltje van gezien want het is behoorlijk groot, 8335km² om precies te zijn . Het is het grootste Griekse eiland.

Chania:

Ligt aan de Westkust. Het stadje heeft een lieflijke charme met prachtige oude wijken met schilderachtige straatjes. De overblijfselen uit het Venetiaanse tijdperk zijn talrijk en worden met zorg beschermd. Maar ook de Turkse overheersing heeft sporen nagelaten.

Omdat ik niet hou van het drukke hoteltoerisme probeer ik steeds leuke pensionnetjes te ontdekken. Chania heeft er veel, gaande van goedkoop tot luxueus en als aanrader moet je even een kijkje gaan nemen in de wijk Topanas. Deze wijk strekt zich uit ten westen van de haven en is het sfeervolst met veel oude Venetiaanse huizen.



Knossos:

Van Chania naar Heraklion is het 142 km rijden. Makkelijk bereikbaar via de Nationale route ( als je de oprit vindt). Stel je bij deze route geen autosnelweg voor, al wordt er wel gereden alsof het er een was. Op 5 km van Heraklion ligt Knossos. Het eerste minioïsche paleis dat werd ontdekt door Arthur Evans.. Persoonlijk vind ik dat deze vindplaats authenticiteit mist. Eigenlijk was ik best ontgoocheld. Om eerlijk te zijn, wanneer je vindplaatsen hebt bezocht in Turkije dan heb je het mooiste gezien en verdwijnt al het andere in het niets. ( Ephese, Perge, Didim, Priene, enz….) Maar goed, je kunt er altijd iets van opsteken.








Het schiereiland Akrotiri:

Dit schiereiland is niet makkelijk bereikbaar met de bus, dus je hebt wel een auto nodig. Zeker wanneer je de kloosters wil gaan bezoeken, die meer dan de moeite waard zijn. Ook de stranden hebben mooi fijn zand en het kan een alternatief zijn als je de drukke stranden van Chania wil ontlopen.


Het klooster van Agia Triada:

Het klooster werd in de 17de eeuw gesticht. Het museum omvat drie zalen: liturgische gewaden, ornamenten en schilderijen uit de 16de, 17de en 18de eeuw. Het klooster is omgeven door een prachtige tuin.






Het klooster van Gouvernetou:

Zo’n 4 km van het klooster van Agia Triada. Bereikbaar via een weg vol met kuilen, dwars door de bergen. Je zult ook al eens moeten halt houden voor een kudde geiten op de weg.



Falasarna:

Een van de mooiste stranden van de westkust. De baai bestaat uit verschillende delen en het is echt immens. De weg erheen slingert zich door mooie landschappen en wanneer je begint aan de afdaling krijg je, als kers op de taart, een fantastisch panorama. Door de aanwezigheid van een archeologische vindplaats is hier een halt toegeroepen aan de wildgroei van hotels.



Rethymnon:

70 km ten oosten van Chania ligt Rethymnon. Een volkse havenstad met charme. Minaretten en enkele oude gebouwen getuigen nog van de Turkse overheersing. Ga even weg uit de toeristische drukte en sla de kleine, schilderachtige straatjes in met leuke winkeltjes en ouderwetse cafés. Ga ook eens een kijkje nemen bij de Rimondifontein. Maar pas op, het is geen groot bouwwerk, als je niet oplet loop je het voorbij. Maar een stukje Venetiaans vakmanschap en vrij goed onderhouden.











De Nerantzes-moskee:

De moskee doet nu dienst als conservatorium en herbergt een concertzaal. Helaas kon ik binnen geen kijkje gaan nemen omdat ook Kretenzer vakantie nemen.



Nu terug thuis en blijkbaar heb ik de zon meegebracht. Laten we hopen dat augustus ons toch nog die lang verwachte zomer schenkt. Zo luitjes, je weet nu waar naartoe en vergeet die dolle donderdagen niet !!!!













Pat Mechele

woensdag, augustus 01, 2007

folk Dranouter in zicht!

Vrijdag is het opnieuw zo ver, dan gaat de 33e editie van Folk Dranouter van start. Diehard folkies zijn nu al hun rugzak (en tent) aan het pakken. Traditioneel is er de vooropening op donderdagavond. Tot en met de vorige editie ging dit ook gepaard met de live-uitzending van het Radio 1 programma "De Groote Boodschap" maar dit programma is eind juni door Radio 1 afgevoerd. Een radioprogramma volledig gewijd aan folkmuziek blijft dan niet meer over op de radionetten van de VRT.

Folk Dranouter brengt een kort overzicht van het programma in het promofilmpje hieronder:




De Vlaamse folkgroep Ambrozijn viert zijn 10-jarig bestaan en staat tevens op de planken van het festival op zaterdag 4 augustus. Eind december 2006 gaf de groep het startschot van zijn jubileumviering en dat haalde het journaal van de VRT op 30/12/2006. Het korte nieuwsitem ziet u hieronder:




Tot slot: een goede bron voor folknieuws is de website www.folkroddels.be

Kurt Debrouwer

Get Free Shots from Snap.com