zondag, juli 09, 2006

op bezoek bij de Buren


Het Vlaams-Nederlands huis "de Buren" bevindt zich in hartje Brussel en werkt zich uit de naad om de Nederlandstalige cultuur uit te dragen in de multiculturele metropool die Brussel is. Op hun website wordt het doel als volgt omschreven:

"De Vlaamse en Nederlandse regering hebben samen het initiatief genomen om het Vlaams-Nederlands Huis op te zetten als cultureel instituut en als centrum voor debat en reflectie. Het Huis heeft als missie om vanuit Nederland en Vlaanderen een forum te bieden voor het debat over culturele diversiteit, samenleving en politiek in Europa."

In het kader van "de gulden ontsporing", de Brusselse variant van de 11-juli-viering programmeren zij op dinsdag 11 juli om 17 uur: "Proëzie bij de Buren". Uit Finland zijn Saila Susiluoto en Markku Paasonen te gast. Uit Nederland laten ze Tjitske Jansen en Al Galidi aan het woord, twee dichters van de jonge generatie met een eigen geluid en een eigen interpretatie van de gangbare vormen in de Nederlandse poëzie. Uit Vlaanderen is Peter Ghyssaert de gast. Ghyssaert is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de prozapoëzie in Vlaanderen. Met zijn laatste bundel Kleine Lichamen was hij genomineerd voor de prestigieuze VSB-poëzieprijs 2006.

Op 11 juli 2005 passeerden vier stadsdichters bij het Vlaams-Nederlands Huis deBuren te Brussel. De belangstelling voor de vier stadsdichters Tom Lanoye (gewezen stadsdichter van Antwerpen), Ramsey Nasr (Antwerps stadsdichter), Paul Gellings (Zwolle) en Joost Zwagerman (Alkmaar) was bijzonder groot.

In een overvolle zaal gaven zij een individuele voordracht van stadsgedichten en ander werk. Om daarna, onder de deskundige leiding van Martine Tanghe, in debat te gaan over de verschillende aspecten van het stadsdichtersschap. (bron: website de Buren)

Deze uitzending die de Buren als podcast aanbiedt, kunt u ook hier op deze website beluisteren. Om het u gemakkelijk te maken, hebben we de podcast gedownload. Klik hieronder om het beluisteren te starten.



Kurt Debrouwer

Get Free Shots from Snap.com