woensdag, juli 11, 2007

en dan is er ..... de fiets!


En dan is er ….de fiets.

Dat men niet noodzakelijk naar de Noordpool hoeft om even te ontsnappen aan de actuele leefatmosfeer is een hoopgevende geografische constellatie. In tijden van tijdsbesteding kan het spelen met het groter geheel, zoals de vraag : “Wie en wat ben ik?, gezien de totaliteit van ons melkwegstelsel…en van de rest”, naar een lichte vorm van zinsverbijstering leiden, onverschilligheid misschien, of verwondering om dat ene mysterie, dat hét niet zou zijn zoals hét met het denken maar enigszins mogelijk is.

De fiets dus…!

Toerisme Vlaanderen en haar kinderen de fietsnetwerken zijn twee zaken waar een mens alleen maar dankbaar om kan zijn. Bordjes, pijltjes, rechtdoor, in cirkels of kris kras over het Vlaamse land, leiden je langs groen, via aarden paadjes of kassei, nog meer groen, en méér, want er is voor elk vogeltje een ei.

Mijn tochtje laatstleden ging van start aan de kathedraal van Kruishoutem (de deuren waren helaas dicht). Na nr. 49 te hebben gelokaliseerd op het kaartje is de rest dus kinderspel, je trapt gewoon op die twee pedalen onder je voeten en houdt je ogen geopend. Natuurlijk kan u naast de pijltjes en bordjes ook andere dingen bezichtigen, zoals zwetende tegenliggers (die meestal ofwel véél trager resp. sneller reizen), lokale huizen met hun tuinarchitecturale bezienswaardigheden, een inheemse selectie van de zoo van Antwerpen, voor de gelegenheid “relatief vrij” rondlopend. Wat je ook steeds tegenkomt is iets waar u zich anders misschien niet zo van bewust bent, nl. het wolkenspel aan de hemel en geprezen zij hij/zij die zich de zon erachter kan toveren, wat soms ook écht gebeurt! Dat zijn dé momenten, die zich voor degenen die in het gelukkige bezit zijn van een kilometerteller, in een opzienbarende toename van tempo openbaren, wat dan weer ten goede komt aan het vlotter bereik van de komende taverne om winsttijd te recupereren, en na te genieten van alle wonderen der natuur.

Met wat geluk zijn er lange wegen, kale weggetjes, desolaat, is er de stilte van enkel vogels, stromende riviertjes, de wind in de takken, langs de bladeren van de bomen. Of staat er een leuk bankje ergens verscholen…dan is het tijd voor dat boek, of die pen op dat blanke blad…of dat ene kiekje..

Info: toerisme@oost-vlaanderen.be, www.toerismevlaamseardennen.be, toerisme.zwalm@oost-vlaanderen.be

Caroline Deslée

(Caroline is leerkracht dwarsfluit en notenleer en schreef ook vorige zomer reeds enkele stukjes voor Lanterfanten.)

Get Free Shots from Snap.com