zaterdag, juli 05, 2008

leerkracht Elisabeth De Bock concerteert tijdens museumnacht van EnameEigenlijk bij toeval sprak ik Elisabeth De Bock, leerkracht piano, nu op het einde van de eerste week vakantie. Ze was op de academie komen repeteren voor een concert komende donderdag.

Donderdag 10 juli gaat in de Oudenaardse deelgemeente voor de 7e keer de museumnacht door. Deze zevende editie draagt als titel: "La luna llena". Op de website van de organisatie wordt dit evenement als volgt aangekondigd:

"Reeds voor de zevende maal organiseren het Provinciaal Archeologisch Museum (pam) Ename en de Vrienden van Marie-Claire vzw de Museumnacht in Ename. De activiteit is ondertussen uitgegroeid tot een vaste waarde als cultuurevenement in de regio en trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Verlangt u naar de warme, zwoele zomeravonden uit het zuiden? Wij dompelen u dit jaar onder in een Spaanse nacht, vol vuur, passie, romantiek en verwondering. Naast de gekende feeërieke sfeer met de duizenden lichtjes, zullen tango en flamenco uw gids zijn doorheen de Enaamse nacht. "(bron: ename974.org)
Het is in dit kader dat Elisabeth De Bock (piano) en Eva Verbruggen (dans) om 20 uur in de Sint-Laurentiuskerk "Flamenco iberica" brengen. Het is een mix van Spaanse klassieke muziek en flamenco.

Centraal staat de bundel “Iberia” van de Spaanse componist Isaac Albéniz (1860-1909), die beschouwd wordt als een van de hoogtepunten van de Spaanse klassieke pianomuziek. Albéniz had zich tot doel gesteld hierin het volledige Iberische schiereiland, gevormd door Spanje en Portugal, te beschrijven in muzikale impressies. Door zijn vroegtijdige dood heeft hij dit ambitieuze doel niet kunnen verwezenlijken. Wel afgewerkt zijn de delen die gewijd zijn aan Andalucia, de bakermat van de flamenco in het zuiden van Spanje. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze muziek reminiscenties bevat aan deze typische Spaanse dansstijl. Zo bevat het eerste deel, "Evocation", elementen van de fandanguillo, een metrum dat vaak voorkomt in flamenco-muziek. Een ander deel, "Triana", roept de sfeer op van een volkse wijk in Sevilla, waar vele flamenco-dynastieën geleefd en gewerkt hebben.

Eva volgt momenteel flamencostages in Sevilla en Jerez. Elisabeth heeft een jaar in Madrid gestudeerd om zich te verdiepen in de Spaanse klassieke muziek nadat ze is afgestudeerd als meester in de muziek aan het Lemmensinstituut.

De inkom voor alle activiteiten die avond in Ename is gratis.... Dat is leuk meegenomen. Wie weet lopen we er elkaar wel op het lijf?

Kurt Debrouwer

Get Free Shots from Snap.com