maandag, augustus 04, 2008

China in de kijker: de muziek van Wu Wei

De Olympische Zomerspelen starten op 8 augustus met een grootse openingsceremonie in Beijing (alleen in het Nederlands blijken we vast te houden aan de oude stadsbenaming Peking...). Sedert geruime tijd zijn alle ogen op dit onmetelijke land gericht.

Het land lijkt ook een culturele renaissance te beleven mede aangemoedigd door de vele Chinezen uit de diaspora. Muzikant Wu Wei is daar een goed voorbeeld van. Geboren in 1970 in de Chinese provincie Jiangsu maar woont en werkt sedert 1995 in Berlijn. Hij studeerde Sheng (een soort mondharmonica avant la lettre en meer dan 4000 jaar oud) aan het befaamde conservatorium van Shangai. Met een bijzondere beurs vervolmaakte hij zich aan het Hans Eisler muziekconservatorium te Berlijn. Hij bespeelt nog andere traditionele Chinese instrumenten zoals de lusheng, de erhu, de pipa en de matouqin. Meer uitleg over deze instrumenten vind je op de website van het Nederlandse Atlas Ensemble waar Wu Wei ook lid van is. In verschillende bezettingen speelt hij zowel traditionele, hedendaagse, jazz- en klassieke muziek en dat maakt zijn muziek zo boeiend.

Hieronder eerst een stukje traditionele muziek uitgevoerd door het Dragon Ensemble waarvan hij de drijvende kracht is. Het is een fragment van een concert in Parijs (2007):





Het tweede fragment is met zijn ensemble "Link Together". Daar bestaat de bezetting uit dwarsfluit, sax, baritonsax, piano, drums, electronics en dan natuurlijk Wu op traditionele Chinese instrumenten. Zo veel virtuositeit, muzikaliteit en creativiteit... daar neem ik mijn hoed voor af...





Kurt Debrouwer

Get Free Shots from Snap.com