woensdag, juli 12, 2006

Zwanenmeer van Tsjaikovsky in het Kirov theater


Ik botste per toeval op dit balletfragment uit het Zwanenmeer van Tsjaikovski uitgevoerd in 1968 in het Kirov theater van St.-Peters-Burg. Kirov theater is eigenlijk de naam die tijdens de Sovietperiode aan dit danspaleis gegeven werd. Kirov blijkt een vermoorde held van de Russische revolutie te zijn... Voordien heette dit het Mariinski Theater, naar Maria, vrouw van tsaar Alexander II. Ook nu spreekt men opnieuw van het Mariinski Theater.

Ballet heeft een lange geschiedenis in Rusland en in het tsaristisch Rusland was St.-Petersburg een culturele magneet. In 1738 richtte de fransman Jean-Baptiste Lande er de eerste dansschool op en dit op uitnodiging van keizerin Anna. In de jaren '20 van de twintigste eeuw zou dit uitmonden in de Vaganova Balletschool die een hele resem topdansers zou afleveren. Keizerin Katharina de Grote liet het eerste theater bouwen, het Bolshoi Theater dat in 1783 zou opengaan. Dit opera- en danshuis kwam er op carrouselplein, zo genoemd omdat daar theatrale paardenshows doorgingen, fel gesmaakt door de 18e eeuwse hoofse bourgeoisie. Ook waren er geregeld muziek- en dansfeesten op dit plein. Toen de Bolshoi openging zou men het plein voortaan theaterplein noemen. Het gebouw zou verschillende keren verbouwd worden.

In 1849 opende recht tegenover de Bolshoi een circus met een feestelijke paardenshow. Exact 10 jaar later zou dit gebouw door brand in de as gelegd worden. Op die lokatie werd het nieuwe theater gebouwd. Het conservatorium van St.-Petersburg kwam in wat de Bolshoi was en in 1860 verhuisde het opera- en dansgezelschap naar het nieuwe theater het Mariinski. Bij de opening van dit cultuurpaleis in 1860 was het publiek danig onder de indruk van de majestueuze voorgevel, het luxueuze interieur met fluwelen zitjes en kristallen kroonluchters. Het podium is goed zichtbaar waar u ook zit! Geniet van dit balletfragment in het Mariinsky theater dat aan zijn 223e concertseizoen bezig is.

(vertaald en aangepast van www.marrinsky.ru)

Kurt Debrouwer

Get Free Shots from Snap.com