maandag, juli 30, 2007

ballet: de schone slaapster

"De Schone Slaapster" is een balletklassieker en stond de voorbij seizoenen nog op het programma van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. Momenteel wordt het tevens opgevoerd in Londen door het ballet van La Scala (Italië).

Het oorspronkelijk scenario werd geschreven door Ivan Vsevolozhsky die zich baseerde op het verhaal "La Belle au bois Dormant" van Charles Perrault maar dan in de versie van de gebroeders Grimm. Hij verwerkte in de opvoering personages uit andere verhalen van Perrault zoals Roodkapje en De Gelaarsde Kat. Ivan Vsevolozhsky was directeur van de keizerlijke theaters in St.-Petersburg en in die hoedanigheid zou hij in 1888 aan Tsjaikovsky vragen om een muzikale bewerking te maken van dit balletscenario. Tsjaikovsky zegde meteen toe niettegenstaande zijn eerste muzikale bewerking van een balletopvoering, namelijk "Het Zwanenmeer" maar koel onthaald werd. Van de beroemde balletmeester uit die tijd, Marius Petipa kreeg hij een gedetailleerde lijst met instructies waaraan de muziek zou moeten voldoen. De eerste opvoering van "De Schone Slaapster" kwam er in 1890 in het Mariinsky Theater van Sint-Petersburg.

Een fragment uit deze balletopvoering met Aurélie Dupont in de hoofrol. Het betreft een stukje uit de tweede akte, opvoering in de Opéra de Paris.




Kurt Debrouwer

Get Free Shots from Snap.com