maandag, augustus 06, 2007

Precies 160: gedicht per sms

Precies160 is de site van de Nederlandse geschiedeniswetenschapper en 160-dichter Sofie Cerutti, die de 160 'uitvond'. Het is een nieuwe dichtvorm, gebaseerd op het sms-formaat, bestaande uit exact 160 tekens inclusief spaties.

De 160 is een poging traditionele literaire middelen binnen een nieuwe vorm in te zetten, en twee ogenschijnlijk tegengestelde werelden te verenigen: die van sms (snel, slordig, recent, massaal gebruikt) en po√ęzie (langzaam, zorgvuldig, met tradities omgeven). Iedereen kan na gratis registratie 160's insturen op het speciaal daarvoor geprogrammeerde gsm-scherm. Elke dag wordt een 'goede inzender' bekroond met publicatie op de voorpagina van de site en in de Nederlandse krant 'nrc.next'. Dat gedicht komt nadien in de Inbox van de site tussen de 160's van Grote Dichters en andere goede inzenders. Je kunt jezelf als dichter profileren en ook reageren op het dichtwerk van anderen. Sofie Cerutti organiseert regelmatig wedstrijden en houdt je via de site op de hoogte met nieuws
(bron: klascement.be).

Een interview met Sofie Cerutti kun je bekijken op de website van Lezen.TV. Klik daarvoor op de link hier.

Kun jij een gedicht van 160 tekens bedenken? Stuur het ons door naar: lanterfanten at academiewaregem punt be (om spam te vermijden, schreven wij dit fonetisch...).

Kurt Debrouwer

Get Free Shots from Snap.com