zondag, juli 13, 2008

van Usuahia tot La Quiaca

Een titel als dit spreekt echt tot de verbeelding. Ushuaia is 's werelds meest zuidelijke stad aan de zuidelijke tip van Argentiniƫ en La Quiaca bevindt zich helemaal in het noorden van Argentiniƫ. Gustavo Santaolalla schreef deze muziek voor de film "Motorcycle Diaries", een film over de jeugdjaren van Ernesto "Che" Guevara.

Gustavo Santaolalla speelt daarbij op een charango. Het is een vijfkorig snaarinstrument uit Zuid-Amerika (5 x 2 snaren). Oorspronkelijk werd het instrument gemaakt van de rug van een gordeldier omdat de inheemse bevolking de vaardigheid miste om de Spaanse vihuelam die van hout was gemaakt, na te bouwen. Tegenwoordig hebben de meeste charango's echter een houten klankkast (bron: Wikipedia)(zie foto hieronder).



"de Ushuahia a La Quiaca" klinkt heel melancholiek en past heel goed bij de film die dezelfde sfeer uitstraalt. Gustavo Santaolalla componeerde muziek voor verschillende films (recent: Brokeback Mountain en Babel) en de muziek werd daarbij ook bekroond. Hieronder ziet u een compilatie van The Motorcycle diaries met de bekende muziek van hem.




Kurt Debrouwer

Get Free Shots from Snap.com