donderdag, juli 20, 2006

groeten uit.... Wittlich (Duitsland)

Caroline Deslée is leerkracht dwarsfluit aan onze academie. Daarnaast is zij tevens koster-organist en dirigent van het St.-Elisabethkoor van de gelijknamige parochie te Kortrijk. Het zou ons dan niet mogen verbazen dat n.a.v. een zomerse uitstap zij ervoor koos enkele bijzondere orgels in het buitenland te bezoeken. Hier volgt haar verslag:

Wittlich, juli 2006

Dankzij Reinhold Schneck en familie (letterlijk een slak, die ons binnen de 16 minuten, in allesbehalve een slakkengangetje, naar 3 divers gelocaliseerde orgels transporteerde, en dat met een Fiat!!), hebben we toegang tot het Alfred Führer-orgel in de St. Bernardus-kirche, wat ons in een uiterst aangename stemming brengt. Eigenlijk was het doelwit van de plaatselijke orgeljacht het ‘romantisch’ orgel van de St.-Markus-Kirche, doch dit klein kanon moest wegens restauratiewerken verstek geven. Het arm schaap lag onder vele meters plastiek op het oksaal te verzuchten. Een schitterend klein portatief pijporgeltje speelde ondertussen wél de eerste viool! Bijzonder eerbiedwaardig - of met eerbiedwaardige aandacht - beluisterden wij dit kleinood even beneden (inclusief langs alle kanten).

Vandaar dus het Führer-orgel.Mechanisch klavier, elektronisch qua register-bediening, een waaiervormig Amerikaans voetpedaal dat heel praktisch is voor korte benen, en fris bij extreme temperaturen, je hoeft namelijk niet zo ver te lopen.. Zoals de meeste Duitse orgels, intens warm van klank, niet schreeuwend zoals dat wel eens kan gebeuren, doch rond en soepel.

Hoogtepunt (!) van de reis, nu we het immers over instrumenten hebben,was een bezoek aan het zwaluwnestorgel in de Dom te Trier. Ernaar kijken en luisteren was méér dan een genot, een straf staaltje onversluierde schoonheid en pracht waarbij je ogen luttel vocht plegen af te scheiden. Daar sta je … tot je nek er stijf van wordt, onder 30 ton daarboven, die 16 meter het luchtruim ingeschoten, zingt voor jou alleen, en ook wel tussen de zuilen, fluitend, trompetterend, prestanterend, trillend….. 67 registers, 10 koppelingen, 4 tremulanten, 4 klavieren, pedaal tot de g, 5.602 pijpen waarvan de grootste 5,40 meter is, de kleinste een paar millimeter… en de prijzenswaardige winnaar is…Josef Still!! Ik ben na afloop van deze Godsvruchtige Openbaring wijselijk afgezakt naar de binnentuin waar véél mooie bloemen en nog méér zuilen te bezichtigen waren.....

Caroline Deslée

Get Free Shots from Snap.com