maandag, augustus 20, 2007

Koor is kool: Scala & Kolacny broers

Hoewel er momenteel meer dan 200 meisjes (16 – 26 jaar) op de ledenlijst staan van Steven en Stijn Kolacny, begon het allemaal heel kleinschalig. De eerste repetitie van Scala vond plaats op 2 april 1996, met uitgerekend 18 leden. Bedoeling was voor beide broers-pianisten, om in hun vrije tijd met “stemmen” te werken. En dan is een “koor” een ideaal experiment!

De eerste jaren kon je Scala terug vinden in het klassieke koormilieu. Het vele repeteren leidde al snel tot resultaten op klassieke koorfestivals en –wedstrijden. Zo werd Scala in eigen land “Koor van het jaar 1999-2000”, en won het meisjeskoor eervolle plaatsen op binnenlandse (Europees Muziekfestival voor de Jeugd Neerpelt) en buitenlandse festivals zoals Florilège Vocal de Tours (Fr), Hamamatsu World Youth Choir Festival (Japan), International Choral Kathaumixw Contest (Canada), International Choir Competition Budapest (Hongarije) en de International Fleishmann Trophee Competition Cork (Ierland).

Maar al snel weken beide broers af van het traditionele parcours. In zijn zoektocht naar “ander repertoire” begon Steven zelf arrangementen te maken van een aantal gekende pop- en rocksongs. Stijn repeteerde tussen het “klassieke werk” door met evenveel enthousiasme aan dit nieuwe “repertoire” en op 1 december 2002 werd dan ook de eerste CD “Scala on the Rocks” boven de doopvont gehouden. Het concept is eenvoudig maar gedurfd: transformeer een rocksong naar de klankwereld van 40 meisjesstemmen en een piano.

In de daarop volgende jaren oogsten zij al evenveel succes in de buurlanden. In maart van dit jaar lanceerden zij hun recentste CD "One-Winged Angel". Alle info omtrent de Kolacny broers en het koor Scala lees je op hun website www.kolacny.com. Hieronder hun bewerking van Eskobar's "Someone new".




(bron: kolacny.com)

Kurt Debrouwer

1 Comments:

At 7:19 p.m., Blogger Dirk Bosmans said...


Lions Club Midden Limburg brengt op zaterdag 7 december 2013 het Belgische koor Scala & Kolacny Brothers voor de tweede maal naar de Limburghal in Genk. Dit concert is het eerste optreden uit hun reeks DECEMBER-concerten, waarbij Scala in iedere Vlaamse provincie één optreden geeft. Mis dit unieke evenement in Genk/Limburg niet en koop vandaag nog uw tickets. U kunt dit online via de website http://www.scala4friends.be

 

Een reactie posten

<< Home

Get Free Shots from Snap.com